Ako čistiť plniace pero?

Ako čistíte plniace perá?

Plniace perá sú dnes ako vzácne autá – nemusia sa často používať, ale treba sa o ne správne starať. Či už je vaše plniace pero drahé alebo nie, mali by ste ho pravidelne a správne čistiť.

„Prečo čistiť plniace pero?“ pýtate sa. Pretože plniace pero využíva kapilárny princíp, a ak ho nevyčistíte, pero bude písať zle, poškriabe papier alebo atrament nebude prúdiť rovnomerne. Ak píšete pravidelne, mali by ste pero čistiť každých 4 až 8 týždňov, a nie čakať, kým sa upchá. Ak prejdete na iný typ atramentu, mali by ste pero tiež opláchnuť.

Ako čistíte plniace perá?

Identifikovali sme niekoľko typov čistenia plniacich pier: základné, dôkladné, pokročilé — s použitím špeciálnych prostriedkov. Poďme sa každému z nich venovať podrobne.

Základné čistenie plniaceho pera

Ako čistíte plniace perá?
  1. Rozloženie pera. Odskrutkujte pero a vyberte hrot. Ak pero používa zásobník, môžete otvorenú časť pera počas čistenia hrotu prelepiť páskou, aby atrament nevyschol.
  2. Oplachovanie. Podržte pero niekoľko sekúnd pod tečúcou vodou, aby ste opláchli prvú vrstvu atramentu. Používajte len studenú vodu alebo vodu izbovej teploty, pretože horúca voda môže deformovať niektoré komponenty.
  3. Namáčanie. Pero ponorte na niekoľko minút do pohára s čistou vodou. Vodu vymeňte, keď zmení farbu atramentu. Tento proces bude trvať najmenej hodinu. Niektoré vode odolné a husté atramenty sa budú prať dlhšie. Voda z vodovodu je na tento účel zvyčajne vhodná, ale ak viete, že má vysoký obsah minerálov, je lepšie použiť destilovanú vodu.
  4. Sušenie. Po vybratí peria z vody ho nechajte schnúť 12 až 24 hodín. Najlepšie je vložiť ho do pohára s utierkou na dne, aby sa všetka voda rýchlejšie vstrebala do papiera.
  5. Montáž. Keď je pero suché, v prípade potreby vložte náplň späť do pera a obe časti zaskrutkujte.
Ako čistíte plniace perá?

Dôkladné čistenie

  1. Urobte všetko, čo je opísané v prvých dvoch krokoch základného čistenia.
  2. Otvorenú časť konvertora alebo puzdra umiestnite do kadičky s vodou. Naplňte a vyprázdnite nádržku na atrament, kým nebude čistá.
  3. Pripojte puzdro alebo konvertor k peru a umiestnite ho do kadičky s vodou.
  4. Pomocou konvertora alebo zabudovaného plniaceho systému nasajte vodu do pera. Postup opakujte, kým sa atrament nevypláchne.
  5. Pero nechajte v čistej vode, aby ste ho konečne vyčistili.
  6. Pero vysušte a znovu zostavte podľa popisu v poslednom kroku základného čistenia.

Čistenie pera pomocou injekčnej striekačky

Na účinné čistenie plniaceho pera môžete použiť obyčajnú striekačku bez ihly a prázdnu atramentovú kazetu. Odrežte hrot kazety a pripojte ho k injekčnej striekačke. Vložte konštrukciu do plniaceho pera a použite ju na prepláchnutie pumpovaním vody pomocou striekačky. Jediným problémom pri tejto metóde je nájsť striekačku so správnym priemerom otvoru, pretože musí tesne pasovať do kazety.

Čistenie rukoväte špeciálnymi čistiacimi prostriedkami

Ako čistíte plniace perá?

Niektorí výrobcovia vyrábajú špeciálne kvapaliny na čistenie plniacich pier. Nie sú lacné a nie vždy sú u nás dostupné. Špeciálnu tekutinu si však môžete vyrobiť sami. Pamätajte, že najbezpečnejším prostriedkom na čistenie plniacich pier je stále obyčajná voda a špeciálne prostriedky je lepšie používať raz za niekoľko mesiacov.

Tekutý prostriedok na umývanie riadu je vynikajúci, bezpečný čistiaci prostriedok na plniace perá a na účinnejšie čistenie ho možno pridať do vody.

Amoniak (čpavok) je vhodný na ťažko odstrániteľné zvyšky atramentu. Na tento účel zmiešajte čpavok s vodou v pomere 1:10. Čpavok nepoužívajte na čistenie súčastí pera vyrobených z hliníka, medi alebo mosadze, pretože by mohli skorodovať.

Bieliaci prostriedok je spoľahlivým prostriedkom, ak nič iné nezabralo. Musíte pripraviť slabý roztok bielidla a vody v pomere 1:20 a rukoväť opláchnuť. Buďte opatrní, pretože bielidlo môže poškodiť niektoré časti pera. Nikdy nepoužívajte bielidlo spolu so čpavkom, pretože ich zmiešaním vznikajú škodlivé výpary.

Ako čistíte plniace perá?

Niektoré plniace perá sa dajú úplne rozobrať, čo uľahčuje ich čistenie. Ak však neviete, či je pero úplne rozobraté, nerobte žiadne prudké pohyby, aby ste neodtrhli hrot alebo nepoškodili iné súčasti. Ak je pero úplne rozobraté, pred opätovným zložením všetky časti umyte a dôkladne vysušte.

Ako čistíte plniace perá?

Užitočné materiály