O čom si písať do zápisníka? 15 nápadov na používanie zápisníka

Aj v dobe moderných technológií je klasický papierový zápisník stále aktuálny. Je vždy po ruke doma, v práci, na ceste; a navyše na rozdiel od online-plánovačov,  si nevyžaduje ani neustále dobíjanie zariadenia. Občas dostávame zápisníky ako darček od príbuzných alebo kolegov, alebo si ich kupujeme v papiernictve, dbajúc na prijemný dizajn a kvalitný papier. Prečo teda celé roky zostávajú zápisníky nevyužité v skrini či šuflíku? 

Pre niektorých ľudí je ťažké prekonať strach z prázdnej stránky. Iní jednoducho nevedia, o čom majú napísať. Tu nájdete zoznam praktických nápadov na vedenie zápisníkov pre rôzne životné potreby.

O čom písať do zápisníka?

1. Príbeh života

Každý večer si môžete do zápisníka zapísať svoje dojmy, postrehy a hlavné udalosti dňa. Je to jeden z najlepších spôsobov sebareflexie, jasného myslenia a usporiadania si emócií. Zápisy vám pomôžu lepšie pochopiť rôzne životné situácie, pozrieť sa na svet z iného pohľadu a je tiež veľmi zaujímavé prečítať si vlastné poznámky spred niekoľkých rokov a sledovať zmenu myšlienok, nálad a životných priorít.

Foto — @skybambi

2. Zápisník tvorivých nápadov

Múza nikdy neprichádza na základe rozvrhu. Aby ste o geniálny nápad neprišli, radšej si ho okamžite zapíšte do zápisníka. Leonardo da Vinci, Charles Darwin, Mark Twain – všetky tieto významné osobnosti používali svoje zošity. Náčrty, skice, plány a schémy alebo projekty na realizáciu tvorivých nápadov – všetko dôležité sa často začína zápisom do zápisníka.

Foto — @tiinasdiary

3. Zapisovanie snov

„Mapa prianí“, 100 najcennejších snov, opis ideálneho života na najbližších 1, 5, 10 rokov. Existuje veľa možností spôsobu „zápisníka snov“. Zápisky môžete doplniť svojimi kresbami, kolážami z výstrižkov z časopisov a vlastnými fotografiami. Občas by ste mali zápisník zrevidovať a svoje sny, ktoré sa vám splnili, označiť obľúbenou farbou.

4. Cvičenia na zlepšenie písma

Je pre vás dôležite mať pekný rukopis? Venujte kaligrafickým cvičeniam až 10 minút denne. Píšte tlačené a písané písmená do osobitného bloku.

Foto — @artiya

5. Zápisník pre neodoslané listy

Niekedy každého z nás zaplavia negatívne emócie: podráždenie, hnev, sťažnosti, spomienky na dávnu krivdu. Spisovateľka a terapeutka Linda Joy Myers radí zbaviť sa negatívnych emócií pomocou techniky „neodoslaného listu“. Napíšte vinníkovi svojich ťažkostí a určite sa vám uľaví. „Neodoslané listy“ môžete písať aj určitým historickým udalostiam, javom a životným okolnostiam. Samozrejme, najlepšie je mať takýto zošit čo najďalej od zvedavých očí.

6. Zoznamy: kníh, filmov, výstav, predstavení

Váš obľúbený autor vydal novú knihu, do kín má vyjsť zaujímavý film, priatelia vám odporúčajú úžasné divadelné predstavenie a vy máte plný program a na to všetko málo času? Zapíšte si všetko do zápisníka! Keď budete mať konečne trochu voľného času, môžete si jednoducho vybrať najdôležitejšie veci zo zoznamu.

Foto — @mochibujo

7. Ranné stránky

Psychologička a novinárka Julia Cameron odporúča vstávať za úsvitu, aby ste strávili čas v tichu a zapísali si do zápisníka všetko, čo vám napadne. Je dôležité to robiť ráno, keď je myseľ neovplyvnená informačným šumom. Do zápisníka si zapisujeme svoje myšlienky, nápady, plány, pozorovania a sny. 

Foto — @bloomanddot

8. Kontrola rozpočtu

Ak chcete svoj rozpočet spravovať efektívnejšie, veďte si na tento účel samostatný zápisník. Zapisujte si všetky mesačné príjmy a výdavky, vytvárajte si nákupné zoznamy, stanovte si finančné ciele – splácanie úveru, sporenie na vysnívanú dovolenku atď. Sledujte a spravujte svoje financie.

9. Čo ma dnes potešilo?

Vďaka americkej spisovateľke Eleanor Porter sa do psychológie dostala „teória malých radostí“. Porterovej literárna protagonistka Pollyanna je zvyknutá nachádzať pozitíva v akýchkoľvek životných okolnostiach. Jej hra “ vedieť byť šťastná“ zlepšuje životy všetkých zaneprázdnených dospelých okolo nej. Skúste si každý deň zapísať do zápisníka päť vecí, z ktorých ste mali úprimnú radosť.

Foto — @accidentalbujoaddict

10. Slovník cudzích slov

Pre tých, ktorí sa učia cudzí jazyk, je dôležité neustále rozširovať svoju slovnú zásobu. Ako iste viete, slová zapísané rukou sa lepšie pamätajú. Do zošita sa oplatí zapisovať si aj gramatické pravidlá, stratégie učenia sa jazyka a svoje úspechy – pomôže vám to sa naučiť cudzí jazyk oveľa rýchlejšie.

11. Dôležité dátumy, telefónne čísla, adresy, heslá

Narodeniny príbuzných, kamarátov, kolegov, obchodných partnerov, výročia, pamätné dátumy, termíny projektov, heslá k sociálnym sieťam a e-mailovým účtom – to všetko by ste si mali zapisovať do osobitného zošita, aby ste nestratili dôležité informácie.

Foto — @livingletterplans

12. Diár zdravého životného štýlu

Pre tých, ktorí športujú, je dôležité, aby si viedli denník svojich výsledkov. Do samostatného zošita si môžete zaznamenávať cvičebné postupy, počet setov, srdcovú frekvenciu, jedálniček športovej výživy a tréningové pokroky.

13. Time management

Aby ste všetko stihli, je veľmi dôležité mať svoj čas pod kontrolou. Pri vytváraní zoznamu denných úloh uveďte, koľko času plánujete stráviť nad konkrétnou úlohou. Takto môžete bojovať proti prokrastinácii, zistiť, kam váš čas smeruje a využívať ho efektívnejšie.

Foto — @cestmackenzie

14. Kniha vďačnosti

V živote je vždy miesto pre vďačnosť. Svetoznáma televízna moderátorka Oprah Winfrey má každodenný rituál — vedie si denník vďačnosti. Ľudia, udalosti a životné skúsenosti, za ktoré môžeme byť vďační, sa nám stávajú neustále. Aby sme si ich všimli, je dôležité správne sa na veci pozerať a pomôže nám v tom, ak si budeme zapisovať všetko do špeciálneho zápisníka.

15. Moje úspechy

Dôležité je tiež sa pochváliť, a to aj za tie najmenšie úspechy. Veďte si špeciálny blok a zapisujte si všetko, čo považujete za osobné víťazstvo: získanie žiadanej pozície, naučenie sa niečoho, o čom ste už dlho snívali, úspešné vyriešenie konfliktu, rozvinutie dobrého návyku atď. Stojí za to sledovať a systematizovať svoju cestu k úspechu, aby ste pochopili postupnosť všetkých krokov k svojmu cieľu.

Každý z nás v živote zažil nezdary a porážky, ktoré nás posunuli dozadu. Keď sme rozrušení, máme tendenciu zabúdať na naše včerajšie víťazstvá a úspechy, ktoré sa určite objavia, ak sa nevzdáme svojho cieľa. Na pomoc vám príde zápisník úspechov, ktorý vám pripomenie, že kladov je oveľa viac ako záporov, a že v tomto svete dokážete všetko!

Foto — @dmagazin