Ako si vybrať grafitovú ceruzku?

Ak ste vo svete ceruziek noví, pravdepodobne ste si všimli, že jednou z vecí, ktoré odlišujú jednu ceruzku od druhej, je písmeno alebo číslo vytlačené na jej tele. Môže to byť číslo 2 alebo číslo 1, písmeno ako H alebo B. Poďme zistiť, čo znamenajú.

Z čoho sú ceruzky vyrobené?

Slovo “ lead“ možno z angličtiny preložiť ako „olovo“, ale ceruzky nikdy neobsahovali vo svojom zložení skutočné olovo. Tuhy do ceruzky sa tradične vyrábajú z troch zložiek: grafitu, hliny a vody. V našom článku o histórii ceruzky sa môžete dozvedieť viac o tom, ako sa to cele začalo a ako sa jednoduchá grafitová ceruzka vyvinula do svojej súčasnej podoby a vlastností. Dnes má väčšina ceruziek trochu vosku alebo iných prídavkov, ktoré pomáhajú, aby sa s nimi písalo jemnejšie. „Klasifikácia“ alebo „tvrdosť“ ceruzky udáva pomer grafitu a hliny.

Čím viac grafitu je v ceruzke, tým je mäkšia. To znamená, že píše tmavšie, hladšie a rozmazanejšie. Mäkšia ceruzka vytvára menej ostré čiary.

Čím viac hliny je v ceruzke, tým je tvrdšia. To znamená, že je svetlejša, tvrdšia, menej sa rozmazáva a kreslí jasné a tenké čiary.

HB, H, B: tajomné písmená na ceruzkach…

Ceruzka HB sa považuje za štandardnú ceruzku, pretože sa nachádza v strede stupnice tvrdosti ceruziek a všeobecne sa považuje za vyváženú a ideálnu na písanie aj kreslenie. V Spojených štátoch je ekvivalentom tvrdosti HB ceruzka s číslom 2 na tele. Aký je teda rozdiel medzi týmito ceruzkami s rôznymi písmenami na tele?

— В = ceruzka mäkšia ako HB. Ak je pri písmene B uvedené číslo (napr. 2B, 3B atď.), znamená to zvýšenie mäkkosti tuhy podľa tohto čísla.

— НВ (alebo #2) = stredná mäkkosť. Ak neviete, kde začať, vyskúšajte HB a potom sa môžete rozhodnúť, či potrebujete tvrdšiu alebo mäkšiu ceruzku.

F = neexistujú žiadne spoľahlivé informácie o pôvode tejto náhodnej vzorky, ale táto ceruzka sa považuje za tvrdšiu ako HB.

— Н = nasleduje po F, označuje tvrdú ceruzku. Ak je pri písmene H uvedené číslo (napr. 2H, 3H atď.), znamená to vzostupnú tvrdosť tuhy.

Väčšina stupníc mäkkosti ceruziek sa zastavuje na hodnote približne 8B, pretože ceruzky, ktoré sú mäkšie ako táto hodnota, majú extrémne vysoký obsah grafitu, čo vedie k ich drahej a náročnej výrobe. Pokiaľ ide o tvrdosť, väčšina stupníc nesiaha až po 10H, pretože, úprimne povedané, používanie ceruzky s tvrdosťou 10H je porovnateľné s písaním klincom (je až taká tvrdá!). Ale, samozrejme, existujú značky, ktoré ponúkajú škálu od 10B po 10H.

Ceruzky s označením tvrdosti sa prvýkrát objavili na trhu koncom 19. storočia a boli značkované rôznymi spôsobmi. Neexistuje potvrdená história presného pôvodu, ale spoločnosť Koh-i-Noor (predtým L&C Hardtmuth) tvrdí, že vynašla európsky model klasifikácie ceruziek. Mimochodom, viac o histórii tejto značky sa dozviete v inom článku na našom blogu.

„B“ znamená Budweis, „H“ znamená Hardtmuth a „F“ znamená Franz, člen rodiny Hardtmuthovcov, ktorý vraj tento systém vynašiel. Hoci to je v rozpore s bežnou verziou, že ho vymysleli Nemci („B“ ako bold, „H“ ako hard, F ako medium). Zaujímavosťou je, že spočiatku sa pri označovaní nepoužívali čísla, takže ceruzka 5B by bola označená BBBBB.

Na čo slúžia ceruzky s rôznou tvrdosťou?

Pri každodennom písaní poznámok v škole, kancelárii alebo doma väčšina ľudí uprednostňuje stredne mäkké ceruzky HB alebo B. „Extrémnejšie” ceruzky sa vyrábajú na rôzne účely.

Na písanie sú zvyčajne najlepšie ceruzky od H do 3B. Tvrdšie budú príliš svetlé na čítanie a mäkšie budú príliš rozmazané. Ale, samozrejme, mali by ste si vybrať tú, ktorá je vám pohodlnejšia!

Odporúčanie ceruziek na maľovanie pre ľudí je trochu zložité, pretože skutočne závisí od osobných preferencií a techniky, ktorú používate pri kreslení. Začiatočníkom odporúčame vyskúšať 3 alebo 4 rôzne tvrdosti, napríklad 2H, HB, 3B-5B.

Na rysovanie a prácu s čiarami sú však najlepšie tvrdšie ceruzky! Väčšina ceruziek tvrdších ako 2H sa predáva špeciálne pre ľudí, ktorí ich používajú na veľmi presné kreslenie alebo rysovanie.

Môže byť mätúce, že väčšina sád ceruziek so širokou škálou tvrdosti je označená ako “ ceruzky na kreslenie“, ale v skutočnosti sa nelíšia od „ceruziek na písanie“, okrem toho, že majú širší výber tvrdosti tuhy. Používajte, čo sa vám páči! Nezáleží na tom, na čo sa predávajú, pretože všetky sú vyrobené rovnakým spôsobom.

Výrobcovia ceruziek ponúkajú aj veľmi výhodnú možnosť zakúpiť si ceruzky v špeciálnych súpravách podľa ich tvrdosti, ktoré možno použiť v závislosti od funkčného účelu.

Je dôležité si uvedomiť, že stupnica tvrdosti ceruziek nie je univerzálna.

Existuje všeobecný konsenzus o tom, ako by mali tvrdé a mäkké ceruzky pôsobiť a vyzerať, ale neexistuje všeobecne uznávaný pomer. Preto môžu mať 2B od jednej značky odlišnú mäkkosť ako 2B od inej značky. V rôznych krajinách a častiach sveta platia rôzne normy, ktoré sa môžu výrazne líšiť.

Moderná ceruzka bola zdokonalená a vyvinutá do rozličných úrovní mäkkosti v Európe v devätnástom storočí a mnohé spoločnosti, ktoré v Európe stále vyrábajú ceruzky, existujú už viac ako 100 rokov. Mnohé z nich však vyrábajú svoje ceruzky tradičným spôsobom a zvyčajne neobsahujú veľa vosku. Európske ceruzky sú často tvrdšie ako ceruzky vyrábané v iných častiach sveta.

Napríklad v Japonsku obsahujú tuhy rôzne druhy voskov a prísad, ktoré menia výhľad čiar a pocit z používania ceruzky. Zvyčajne japonské ceruzky sú však o niečo mäkšie ako americké ceruzky a o niekoľko stupňov mäkšie ako európske ceruzky. Na tých ceruzkách je skvelé to, že vďaka týmto vlastnostiam bývajú tmavšie, ale bez rizika rozmazania alebo matnosti.

Niekedy grafitové ceruzky nemajú žiadne označenie, čoho najlepším príkladom je legendárna ceruzka Palomino Blackwing, ktorá má tvrdosť odstupňovanú od 5-6B. Často ide o marketing, ale niekedy je to preto, že ceruzka je vyrobená s rôznymi prísadami, ktoré sťažujú jej popis pomocou bežných klasifikačných systémov tvrdosti.