Ako písať plniacim perom?

Ako písať plniacim perom?

Plniace pero je písací nástroj pre niektorých vyvolených. Je oveľa jednoduchšie vziať do ruky moderné guľôčkové pero a ľahko napísať čokoľvek bez obáv o prítlak a sklon, bez ohľadu na to, ako a čím pero držíte – dokonca aj nohou. S plniacim perom je to iné — musíte dodržiavať určité pravidlá, inak vám nič nevyjde a písanie nebude plynulé.

Ako správne držať plniace pero

Pre všetkých, ktorí sa rozhodli začať používať plniace pero alebo si ho už zaobstarali, uvádzame niekoľko jednoduchých pravidiel.

Ako správne držať plniace pero

Predtým, ako začnete písať, nájdite si miesto na uzáver. Buď ho úplne odstráňte, alebo ho umiestnite na zadnú stranu pera. Záleží na tom, či máte malú alebo veľkú ruku. Ak je menšia, bude pohodlnejšie vrchnák odstrániť, ak je väčšia — vytvorí sa tak správna rovnováha a pero sa vám bude pohodlne držať v ruke. Aj v prípade kompaktných pier je pohodlnejšie pracovať s uzáverom, ktorý predlžuje telo.

Ako správne držať plniace pero

Pero umiestnite medzi palec a ukazovák, ostatné prsty budú počas písania udržiavať rovnováhu tým, že sa budú opierať o papier. Je dôležité držať pero v ruke pod uhlom 40-55 stupňov — v prípade väčšiny plniacich pier je to potrebné na dosiahnutie hladkých a rovnomerných čiar. Tento uhol je možno o niečo nižší, ako ste zvyknutí pri držaní bežného pera, ale zabezpečí hladký tok atramentu.

Bilancia pri tlaku na pero

Bilancia pri tlaku na pero

Pri písaní plniacim perom je dôležité udržiavať rovnováhu medzi tlakom na povrch papiera a plynulosťou pohybu. Správny tlak zabezpečuje dostatočné množstvo atramentu na prenos čitateľného obrazu na papier, zatiaľ čo prílišný tlak môže spôsobiť pretekanie alebo rozmazávanie. Na druhej strane, príliš slabý tlak môže viesť k nevýrazným stopám alebo nedostatočnému prenášaniu atramentu. Nesnažte sa písať ani ostrým okrajom pera, pretože to zabráni vytekaniu atramentu z pera a ostrý koniec poškriabe papier. 

Bilancia pri tlaku na pero

Pri písaní plniacim perom by ste mali byť opatrní, aby ste nepresadzovali tlak, ale zároveň by ste mali mať dostatočnú istotu v pohybe ruky, aby ste dosiahli požadovaný výsledok. Rovnováha medzi tlakom a pohybom je kľúčom k hladkému a čitateľnému písaniu plniacim perom.

Pohyb pri písme

Ľudia píšu dvoma štýlmi: celou rukou alebo len prstami. Tí, ktorí píšu prstami, rukou takmer vôbec nepohybujú a pero ovládajú ohýbaním prstov. To znamená, že pero neustále mení uhol a polohu, čo znemožňuje zostávať v správnej polohe pre tok atramentu. Ak píšete len prstami, musíte si precvičovať písanie celou rukou.

Pohyb pri písme

Tí, ktorí píšu celou rukou, majú lepšiu šancu naučiť sa dokonale ovládať plniace pero. Pri tomto štýle písania sa nepohybuje zápästie, ale lakeť. Pero zostáva v jednej polohe a písanie je plynulé.

Ak ste vždy písali guľôčkovými perami, pravdepodobne ste zvyknutí ich neustále pritláčať. Pri plniacich perách to robiť nemusíte — stačí nájsť správny uhol a iba viesť pero po papieri. Atrament bude ísť ľahko, kým prílišný tlak môže poškodiť hrot pera.

Používanie plniaceho pera

Ako písať plniacim perom?

Cvičenie robí majstra, a čím viac budete písať plniacim perom, tým pohodlnejšie sa s ním budete cítiť. Tu je niekoľko nápadov, ako využiť plniace pero na každodenné precvičovanie:

  • Vytvorte krásne, ručne písané blahoželanie, aby ste milovanej osobe vyjadrili, ako veľmi si ju vážite.
  • Vylepšite si zapisovanie poznámok na prednáškach pomocou najšikovnejšieho písacieho náčinia v triede.
  • Pošlite svojim priateľom na diaľku slimákovú poštu.
  • Zapíšte si hlboké temné tajomstvá do denníka.
  • Zaznamenávajte si nadpisy do svojho albumu „Urob si sám“.
  • Napíšte si hrubý náčrt ďalšieho bestselleru.

Rýchlosť písania nakoniec závisí od príležitosti a osobných preferencií. Ak si napríklad robíte poznámky počas prednášky alebo vytvárate zoznam úloh, pravdepodobne si zapisujete slová rýchlo. Ak pracujete na osobnom liste alebo kaligrafickom projekte, pravdepodobne píšete pomaly a zámerne, aby ste predviedli svoju najlepšiu prácu.